torsdag 4 juni 2009

Marockansk Mumsgryta (Rockin' Moroccan Stew)

Kära nån, alla människor, vad hejdundrans supergott det blev! Yalla genast och shoppa ingredienser om du saknar några, och prova denna gryta. Man kan liksom inte sluta äta den. Och såsen! (lång och lycklig suck). Tack till Beth som gav mig receptet. Initially I intended to post the English version in the comments, but google translate is doing such a good job with this that I'm not going to bother. 

Till 3 portioner (original-receptet var dubbelt så stort):
1 msk olivolja
1 liten lök, kub-hackad (dvs hacka i inte alltför små bitar)
1 stjälk selleri, skuren i småbitar
1/4 grön paprika, även den i små kub-bitar
0,5 - 1 pressad vitlök
3,5 dl grönsaksbuljong (1 tärning går bra)
1 lagom stor jams eller sötpotatis (eller en halv stor, blir ca 4 dl när kubad)
2-3 tomater, i bitar
ca 2 dl kikärtor, sköljda (obs ej torra, dessa kommer från burk, och använder du dubbla receptet är 1 burk lagom)
0,5 msk citronsaft
1 tsk riven (färsk) ingefära
0,5 tsk vardera av malen spiskummin (jag använde hel, funkar också), curry, malen koriander, chilipulver (OBS: chilipulver ar olika i olika vardsdelar. Ar ditt chilipulver inte kryddstarkt, lagg till 0,5 tsk cayennepeppar el liknande ocksa! Det ska vara kryddstarkt...)
svartpeppar
ev salt (buljongen kan vara salt redan, var försiktig och smaka av först)
0,3 dl russin (ja!)
1 msk vardera av jordnötssmör (definitivt! Holländsk är bäst) och hackad färsk cilantro (=färsk koriander) eller persilja om man inte gillar koriander

När man väl skurit upp allt är det väldigt lätt:
Hetta upp oljan i stor gryta, och fräs lök, selleri, paprika och vitlök tills det blir mjukt (ca 3 minuter). Häll på resten, förutom russin, jordnötssmör och cilantro/koriander/persilja. Koka upp, och dra ned värmen så det småputtrar i 20 minuter. Rör ned russin, jordnötssmör och cilantro/koriander/persilja, rör väl, och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Servera varmt, ev med lite bröd. Om det blir för hett, klicka på lite creme fraiche eller yoghurt. Mums. 

7 kommentarer:

  1. Men men men...
    Var är köttet?

    SvaraRadera
  2. I was thinking... what to eat for supper tonight??? Better check out North America/Europe's favourite Swedish language recipe blog!! Plus this came with a strong reccommendation from Theresa, not to mention the fact I have a bag of sweet potatoes in the cupboard. Here goes:

    ROCKIN' MOROCCAN STEW

    For 3 servings (the original recipe was double this):

    1 tbsp olive oil
    1 small onion, cubed (ie don't cut it up too small)
    1 stalk of celery, cut into small pieces
    1/4 of a green pepper, also cubed
    0.5 a clove of pressed garlic
    3.5 dl vegetable stock (1 cube is good)
    1 small yam or sweet potatoes (or half large, about 4 dl when kubad)
    2-3 tomatoes, cut
    ~200 ml of chickpeas, rinsed (use the canned kind and using the original double size recipe it's 1 can)
    0.5 tbsp of lemon juice
    1 tsp grated (fresh) ginger
    0.5 tsp each of ground cumin (I used whole, works well), curry powder, ground coriander, chili powder, black pepper, but no salt (broth may be salty already from the stock cube, so be careful and taste of the first)
    30 ml raisins
    1 tbsp each of peanut butter (definitely! Dutch is the best)
    Chopped fresh coriander (cilantro)

    Once you cut up everything it is very easy:

    Heat oil in large pot, add chopped onion, celery, peppers and garlic until it becomes soft (about 3 minutes). Pour in the rest, except raisins, peanut butter and cilantro. Bring to a boil and reduce heat so it [softens/cooks?] in 20 minutes. Stir in raisins, peanut butter and cilantro, mix well letting simmer a further 5 minutes. Serve warm, maybe with a little bread or couscous.

    SvaraRadera
  3. Made this tonight. All I can say is WOW. An instant favourite. It is similar to my recipe for Moroccan chicken, but is MUCH better.

    SvaraRadera
  4. Yey!!! I'm happy you liked it! When I made it in Sweden I used too little curry, due to knowledge of curry being of a different calibre in my mother's household (i.e. the kind of stuff that creates dragons). But too little is no good. It has to have some sting to it.

    SvaraRadera
  5. Det var faktiskt otroligt gott! Men för mig personligen saknade jag kött faktiskt. Imorgon kommer jag nog att steka lite kyckling till.

    Men yay! Sjukt gott liksom!

    SvaraRadera
  6. Bryt dig loss fran kottsamhallets bojor! Vaga vagra kott! iaf en gang i veckan... ;) Du kan ju alltid anvanda kottbuljong iofs. Men jag tycker nog den har tillrackligt med umami utan.
    roligt sammantraffande - at precis en rest av denna till lunch. Fast den hade for lite curry den med. Men god var den (obs, om man sparar grytan blaser russinen upp sig till sma bollar, vilket vissa kan finna lite osmakligt)

    SvaraRadera
  7. OBS! Provade nu att göra denna i Sverige, och insåg att chilipulver inte alls har samma hetta som i den man köper i Canada. Föreslår utbyte eller tillägg av 0.5 tsk cayennepeppar el liknande. Det ska bli ganska hett!

    SvaraRadera