måndag 27 juni 2011

Bonnie's Butter Chicken

Fiffi hälsade på i Toronto, och naturligtvis såg vi till att prova några nya recept (och många gamla klassiker). Ett av de nya är denna klassiska indiska rätt, som definitivt kan kallas fenomenal. The fick receptet från Jeff och Reagan, och vi döpte den efter deras kanin Bonnie, för alliterationens skull… Eftersom Fiffi numera äger ett kopp-set, orkar jag inte omvandla kopparna till dl. 1/2 kopp är ungefär 1.25 dl. 

Ingredienser

2 tsk Garam Masala
2 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
3 gröna kardemumma-frön
1 tsk salt
lite svartpeppar
2 lagerblad
2/3 kopp osaltat smör (alternativt minska på saltet ovan och använd vanligt smör… :P)
1 msk olja
1 vitlöksklyfta (hackad)
2 lökar (tärnade)
1 tsk färsk ingefära (riven)
1/2 kopp naturell yoghurt
2 msk tomatpuré
4 kycklingbröst från snällt behandlade kycklingar
2/3 kopp vatten
2/3 kopp mellangrädde

Vägbeskrivning
  1. Hetta upp smör och olja i en stor stekpanna. Tillsätt löken och stek tills den är gyllenbrun, rör om. Sänk värmen när löken är brynt. Total stektid cirka 10 till 15 minuter.
  2. Placera under tiden riven ingefära i en skål. Tillsätt Garam Masala, mald koriander, chilipulver, spiskumminfrön, vitlök, salt, kardemumma och peppar. Blanda kryddorna. Tillsätt yoghurt och tomatpuré. Blanda allt väl. 
  3. Lägg kycklingbitarna i yoghurt och kryddblandning, blanda tills kycklingen är väl täckt.
  4. När löken är trevligt brynt och temperaturen nedsatt, lägg i kyckling/yoghurt-blandningen i stekpannan. Stek under omrörning i ungefär 5-7 minuter.
  5. Tillsätt vatten och lagerblad och låt sjuda i 30 minuter under omrörning.
  6. Tillsätt grädde, koka ytterligare 15 minuter. Ta bort lagerbladen och servera med ris eller naanbröd. 

2 kommentarer:

  1. Yay, another recipe! I'm very much on board with any sort of butter chicken. We're going to have to hold off trying this until we can afford some chicken... I'd moan about our state of poverty, but we're starting to rake in fresh vegetables from the garden, so... it's good.

    Bonnie's Butter Chicken
    [for a rabbit that eats chicken?]

    Ingredients

    2 tsp Garam Masala
    2 tsp ground coriander
    1 teaspoon chili powder
    1 teaspoon cumin
    3 green cardamom seeds
    1 teaspoon salt
    a little black pepper
    2 bay leaves
    2/3 cup unsalted butter (or cut down on salt and use salted butter)
    1 tablespoon oil
    1 clove garlic (chopped)
    2 onions (diced)
    1 teaspoon fresh ginger (grated)
    1/2 cup plain yoghurt
    2 tablespoons tomato paste
    4 chicken breasts from nicely-treated chickens
    2/3 cup water
    2/3 cup of cream

    Directions

    1st Heat the butter and oil in a large skillet. Add the onion and fry until golden brown, stirring. Reduce the heat if the onions are browned. Total cooking time about 10 to 15 minutes.

    2nd Place the grated ginger in a bowl. Add Garam Masala, ground coriander, chili powder, cumin seeds, garlic, salt, cardamom and pepper. Mix the spices. Add the yoghurt and tomato paste. Mix everything well.

    3rd Place chicken pieces in yoghurt and spice mixture, mix until chicken is covered.

    4th When the onions are nicely browned and the temperature is reduced, add the chicken/yoghurt mixture into the pan. Fry, stirring for about 5-7 minutes.

    5th Add water and bay leaf and simmer for 30 minutes, stirring occasionally.

    6th Add cream and cook another 15 minutes. Remove bay leaves and serve with rice [and/]or naan bread.

    This is the easiest one yet to translate! Can't wait to try. We need to get a good recipe for naan bread. Mary Beth tried making one from the internet - not great.

    SvaraRadera
  2. LOL! Probably because it was already translated once from English to Swedish, and I used google translate.. :) There were a few weirdnesses, such as doing something to the fur of the chicken (which really meant cover it well), but in all it was pretty easy! And I had to keep the "driving directions"… I don't think you even noticed that one?? :)

    SvaraRadera