Ingredienser:
5 dl jordärtskocka* (skalad, i bitar)
3-4 scharlottenlökar (el en gul)
9 dl vatten**
2 st små byttor hönsfond***
1 dl creme fraiche
salt, vitpeppar
1/2 dl klippt persilja (el annan god örtkrydda)
nåt smör att fräsa i
*Eller annan grönsak du gillar! Broccoli+Blomkål är fina grejer de med. Och billigare. Broccoli BABY! Du vet att du älskar det.
**byt ut 1 dl vatten mot vitt vin. Det är också fina grejer.
***Jag gillar de där dyra små byttorna Du Chef från knorr, men jag är inte särskilt ortodox när det gäller valet av buljong.
Vägbeskrivning:
- Skala och hacka jordhjärtskockorna i lagom bitar. När de är skalade kan man lägga dem i en bunke vatten med lite citronsaft i för att förhindra att ytan blir brun när den kommer i kontakt med syre.
- Hacka lök.
- Fräs lök i en lämplig gryta. Använd ditt sunda förnuft så att de inte bränns vid, de skall bli lite mjuka och tjusiga.
- Släng i jordärtkrockan (UTAN citronvatten ju) och häll på vatten och fonden(+vin). Sjud under lock tills jordärtskockan är mjuk.
- Mixa soppan och örtkryddan (eller kör i matberedare) tills soppan är slät. Lägg creme fraiche och koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
Ät med vitlöksbröd, osttoast eller annat innovativt smörgåsbygge.
oooooooh. Men vad i hela fridens dar heter jordartskocka pa eng? finns det? Och f.o.: ALSKAR de sma byttorna, de ar BAST.
SvaraRaderaArtichoke tror jag.
SvaraRaderaDet är kronärtskocka... Men ser nu att google translate föreslår det till båda. Men det är ju inte samma sak.
RaderaAhaaa Jerusalem artichoke heter den på engelska! Då har man lärt sig det
SvaraRaderaFick en påse jordärtskockor av Davids moster! Första gången jag sett DRM här i canada. Här ska göras soppa.
SvaraRadera