torsdag 3 april 2014

Schweiziskt bondbröd med variation

Det här är nog bästa brödet hittills. Basreceptet är schweiziskt bondbröd, men jag la till lite fröer och brödkryddor, och använde en adapterad version av ångbakningsmetoden i Superperfekta bagerilimpor. Och det blev helt underbart. Gå och baka med er! Det finns inget som gör en själv eller ens omgivning gladare än nybakat bröd...

Ingredienser
1 dl rågmjöl (om du använder rågsikt får du ta mer, och lite mindre av vetemjölet, för rågsikt innehåller båda i proportionerna 60/40 vete/råg)
0.5 dl linfrö
0.5 dl solrosfrö (gärna den färdigrostade oljiga saltade sorten - vår Bulk Barn skulle flytta och de hade utförsäljning på sina varor och denna var den enda som fanns kvar - gott blev det!)
50 g jäst alt 2 tsk torrjäst
1 tsk salt
8.5 dl vetemjöl
5 dl vatten
2-3 tsk brödkryddor (Sverige-importerad Santamariapåse, bestående av malen anis, fänkål, kummin)
1 msk (eller mer) matolja. Jag använde grapeseed oil här (druvkärneolja?), den är nyttig som olivolja men klarar hög värme bättre.

Att göra

  • Värm vattnet till 37 grader. I brödmaskin, denna ordningen: Olja, salt, vatten, råg, kryddor, vete, resten, jäst. Deg-inställning. Tar ca 1.5 h inkl jäsning. Älskar mina brödmaskiner. (yes, har 2)
  • Om du inte har brödmaskin, gör så här: värm vattnet till 37 grader, smula i färskjästen alt blanda torrjästen med mjölet, floffa ihop till en deg. Låt jäsa 45 min el så? 
  • Baka ut till två limpor (ev behövs lite mer mjöl här), lägg i smorda brödformar eller direkt på bakplåtspapper. Lägg på duk och låt jäsa till dubbel storlek (beror alltid på temperaturen hur lång tid det tar). Mot slutet kan man låta värmen från ugnen som håller på att förvärmas hjälpa till lite. 
  • Ställ in en skål med vatten i ugnen (OBS! viktigt!), värm till 225 grader. Baka brödet i 20 minuter. Stäng sen av ugnen utan att öppna den, och låt bröden stå kvar ca 15 min till. Låt svalna på galler, och låt stå över natten (ingen duk), så blir det en god och bageriaktig yta. 

Medelhavsk spenatpasta

Jag hade en himla massa färsk spenat i kylen och letade efter ett recept att göra nåt åt det. Hittade ett på tasteline, men sen försvann sidan och jag kan inte ladda in den på nytt, så det måste skrivas ned för det var otroligt gott. Kryssningsgott. Dyr-restaurang-gott. Men mkt billigare.

Ingredienser
3 små-normala vitlöksklyftor, pressade
olja till stekning (inte för mkt)
6 soltorkade tomater, skurna i småbitar
75 gram bladspenat, färsk
1.5 dl grädde, 1 dl mjölk och lite redningsmjöl (originalreceptet hade 3 dl grädde, men så mkt hade jag inte i kylen och detta funkade finfint)
färsk parmensan-ost, riven el hyvlad, ca 2 msk. Hade ingen parmesan, för det kostar skjortan, men välsmaklig havarti funkade fint också. Tag vad du har som har nåt mått av smak iaf. Men parmesan är nog allra bäst. 
basilika
svartpeppar
salt

Pasta, t ex linguini el tagliatelle

Himla lätt tillvägagångssätt
Koka pastan.
Skölj spenaten och skiva den lätt. Stek vitlöken i traktörpanna utan att det bryns, häll på soltorkade tomater och spenat, stek lite till. Häll på grädden och kryddorna (jag höftade, inte för lite basilika! färsk är nog ännu bättre, men den torkade funkade fint) och den rivna osten och koka typ 4-5 min.

Servera med pastan, obviously. Och garnera med lite mer hyvlad parmesan.

Mamma mia, den gör vi om! Men spara inget till morgondagen, för gräddsåser lämpar sig inte så väl till mikroåteruppvärmning. Fett blir det. 

Fransk (eller grön) lins- och grönsakssoppa med bacon

Den här soppan är faktiskt helt underbar. Jag gjorde den på vanliga gröna linser, för det var det jag hade, men säg till om nån provar franska (ska prova det så fort jag hittar dem) och berätta om det blev bra. Jag gjorde halva receptet, men nästa gång blir det hela. David slukade den “Errrg goed”. 

6 portioner

Ingredienser
3 skivor bacon, skuret i fina cm-små bitar (ev mer, eftersom originalet är på engelska, och bacon här är (som allt annat) mkt störra än i sverige)
1 msk olja
1 större gul lök, fint hackad
1 stjälk selleri, fint hackad
2 mellanstora morötter, fint tärnade
3 klyftor vitlök, pressade
1 burk tärnade tomater
6 koppar kycklingbuljong
1 kopp franska linser (eller gröna)
0.5 tsk timjan
2 lagerblad
salt
svartpeppar
Lite färsk persilja att garnera med

Instruktioner
Stek baconbitarna i en stor gryta (eller i stekpanna, för att senare föra över till grytan, om man inte vill ta med allt baconfett, vilket man får väldiga mängder av med nordamerikanskt bacon) över låg värme, rör ofta tills de är krispiga (4-5 min). Häll på olivolja, lök och selleri och stek vidare, tills löken är glansig. Tillsätt morötter, och vitlök, och rör ordentligt, 1 minut till. Häll på tomaterna, kycklingbuljong, linser, timjan, lagerblad, kryddor, koka upp. Täck halvvägs med lock, och koka den tid som behövs till linserna är mjuka (45-50 min för franska enligt receptet, ca 20-25 för gröna). Fiska upp lagerbladen.

Använd en stavmixer till att mixa soppan så den bli lagom mosig (inte slät, då blir den för tjock, utan till önskad trevlig tjocklek utan att helt göra sig av med tuggmotståndet). Har du ingen stavmixer så kan man föra över några dl till en sån där maskin vars namn jag glömt (blender) och köra soppan slät, och för över tillbaka igen. Garnera fint med persilja så blir gästerna imponerade.

Mjum.