onsdag 17 december 2008

Köttbullar à mamma Karin

Mammas köttbullsrecept. De är goda. Godast faktiskt. I all ödmjukhet. 

För övrigt är det är deras, och enbart deras,  fel att jag än i dag tycker att mamma Scans köttbullar är oätliga.


500 g nötfärs (eller 50/50 nöt- och blandfärs)
1-2 msk riven gul lök
1,5 krm peppar
1,5 tsk salt
1 ägg
4 msk ströbröd
1-1,5 dl vatten

1) Blandas ströbröd, vatten, ägg och kryddor. Låt blandningen svälla typ 10 min.

2) Arbeta ihop geggan och köttfärsen till en jämn smet. Om man arbetar degen för mycket tycker jag den köttbullarna blir sega och läbbiga, men vissa människor gillar tydligen det. Själv är jag skeptisk.

3) Rulla små bollar.

4) Bryn dem i smör i en stekpannan. Inte för många åt gången och skaka pannan så de blir jämnt stekta. Sen eftersteker man dem på lägre värme tills de är genomstekta.

5) Viktigast: Ät med stuvade, gammeldags makaroner. Och kanske en morot. 

2 kommentarer:

  1. Jag vet bestämt att kära mor föredrar 70/30-blandningen. För så gör de norröver.

    SvaraRadera
  2. Idag blev de alldeles extra fenomenala. Jag körde 75% nöt och 25% bland. Och så, eftersom de är till julafton, och grekerna gillar kanel med sin köttfärs (och jag gillar grekisk mat), lade jag i lite kanel. Inte mycket! Kanske 0.5 tsk. GOTT!!!!! Nästa gång tänker jag dra ned på saltet bara aningens lite tror jag. Men bror min sa att det var nog de godaste han ätit! :) (han har inte smakat er mors förr).

    SvaraRadera