söndag 30 november 2008

Ost- och kumminbröd

Jag är verkligen ingen bakguru, men det här är ett helt fantastiskt recept jag fick av Karin som hittat det i nån gammal brödbok från 70-talet. Himla bra att göra till fest eller till soppor. Eller bara för att äta med leverpastej! Jag tror dessutom den skulle passa bra på julbordet.

Ugnstemperatur 200.

50 g jäst
3 dl mjölk el vatten
150 g riven ost (typ präst, svecia)
1 tsk salt
2 tsk kummin
420 g vetemjöl

lite smält smör att pensla på brödet (valfritt)

Smula jäst i en degbunke. Värm mjölk till 37 grader. Lös jästen i lite mjölk, häll sen på resten av mjölken.  Rör ner osten, salt och kryddor.  Rör ner mjölet och arbeta degen smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek.

Smörj en rund form som är ca 22 cm i diameter. Jag brukar använda en med löstagbara kanter, det gör livet lite lättare.

Knåda degen igen och rulla ihop den till en längd. Skär 13 lika stora delar och rulla dem till släta bullar. Peta ner dem i formen och låt dem jäsa 30 minuter.

Pensla med smält smör och grädda i ugnen 30 minuter i 200 grader. Gör en provstickning innan du tar ut den. Låt svalna i form.

Variant med oregano (också sjukt god):
Byt ut kummin mot 1 msk oregano. Efter att ha penslat smör på brödet strör man lite oregano över det. Annars är det samma grej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar