tisdag 31 mars 2009

Choklad-lime-kaka

Det här receptet har jag snott från arla, men postar här, ifall det skulle försvinna nån gång, för det är så himla GOTT! Har gjort det 2 ggr nu, och det var lika fantastiskt båda gångerna. Arla hävdar att den är "smal" för att den innehåller kesella istället för annat fett, men den innehåller fortfarande socker, så jag vet inte vad de snackar om. Men vem bryr sig.

Ingredienser (8-10 bitar)
3 frigående ägg
2,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g Kesella
rivet skal av 1 lime

Garnering
florsocker och lime

Gör så här
Smörj och bröa/mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Riv en lime på det finaste rivet på rivjärnet. Ugn 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kakao (höll på att glömma denna viktiga ingrediens sist, hu!), vaniljsocker och salt i en bunke. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med Kesella och limeskal. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min (35 funkar också kan jag meddela). Låt kakan kallna. Pudra över lite florsocker och garnera med skivad lime. Servera ev med en klick vispad grädde (inte nödvändigt)

9 kommentarer:

  1. Since I am ordered to send it to an italian/canadian friend, I thought I'd aid Steve in his translations and just post it here as well:

    3 eggas
    2.5 dl sugar
    1 dl flour
    1/2 tsp baking powder
    3/4 dl coca
    2 tsp vanilla
    2 pinches salt
    250 g quark (fresh cheese)
    Grated peel from one lime

    Garnish
    powdered sugar and thin lime slices

    What to do:
    Grease and flour in a 24 cm of diameter cake pan, preferrably with disattachable "frame". Oven: 200° celsius, = 3. Whip eggs and sugar until it's fluffy. Add vanilla. Mix flour, baking powder, cocoa, and salt in a bowl. Stir it into the mixture together with the quark (might need to be whipped a bit first) and lime peel. Don't stir too much, so as to not lose the air in the mixture, but stir enough to mix well.. :) Pour the mixture into the pan. Bake in the oven for about 25 minutes (35 works well too, but not more!). Let it cool. Powder some powder sugar on top and garnish with the thin lime slices. If you want to, serve with a bit of whipped cream (not necessary)

    SvaraRadera
  2. eggas is the not so well-known name for free-roaming eggs...

    SvaraRadera
  3. and the oven temperature in that weird temperature scale they use is supposed to say 392 degrees F.

    SvaraRadera
  4. Where do you find fresh cheese?

    SvaraRadera
  5. You can find it at Superstore, it's called Quark, and comes in a 500 g tub, and is usually located among the fancier cheeses. It costs a bit, but is very useful - you can use it in bread and pie crusts (exchanging 50 g butter for 50 g quark makes an AMAZING pie crust!!!)

    SvaraRadera
  6. Quark is also quite often called 'Baking Cheese'. Theresa's right, it's probably cheapest at Superstore, but also try eastern european (Polish/Ukranian) shops as they use it quite a bit; its the only place you'll find it in the UK. Although you can get quark-flavoured things at Lidl (coming soon to Canada).

    SvaraRadera
  7. Vilken anvandbar blogg! Min dator vagrar vaxla fran kroatiska till svenska sa det blir inga prickar over bokstaverna idag. Konstigt. Jag letade pirogfyllningar och fann era fenomenala recept. Stralande! Man tackar!

    SvaraRadera
  8. Freeroaming eggas? Are those the eggs with little legs? They're fine i guess, but it's kinda annoying when they jump out of the refrigerator. A good tip is to keep them in a box with a lid.

    SvaraRadera
  9. Hej Marie! Tack för din kommentar!! :) Roligt att få fler besökare.

    SvaraRadera