Pajskal:
2,5 dl mjöl (ca 1 kopp)
50 g philadelphia-ost
typ 80 -100 g smör
lite citronsaft, vatten
Fyllning:
4 dl creme fraiche (1 2/3 kopp)
1,8 dl socker (3/4 kopp)
1 frigående ägg
0,78 dl mjöl (1/3 kopp)
2 tsk vanilj
5 äpplen, skalade, urkärnade, klyftade (gärna gröngul sort)
Topping:
0,6 dl mjöl (1/4 kopp)
50 g smör (1/8 pound)
0,4 dl socker (1/6 kopp)
0,4 dl farinsocker (1/6 kopp)
1 tsk kanel
ev en nypa salt
1 dl hackade pecan (el val-) nötter (1/2 kopp)
- Mixa ihop skalingredienserna i lämplig maskin, med vätskan sist. Tryck ut i en pajform och ställ i kylen.
- Vispa ihop ägget med sockret, blanda i mjöl, vanilj, creme fraiche, och blanda väl. Rör i äppleklyftorna, så de blir ordentligt omgärdade med smet. Häll allt i skalet.
- Baka i 230 grader (450 F) i 10 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader (350 F), 35 minuter till.
- Blanda ihop toppingen (nötterna sist), skeda över pajen, och baka 15 minuter till (fortfarande 175 grader).
Låt svalna, ät ljummen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar