söndag 1 november 2009

Fluffig äpplepaj

Ett från början amerikanskt recept, som jag modifierade något, med lysande resultat! (vem behöver en hel kopp med socker?). Måtten kan därmed vara lite underliga, så jag skriver ned både ock, för ev översättningsändamål. Jag gjorde pajen igår istället för pumpapaj, och det är nog den bästa äpplepajen jag känner till. Smälter i munnen...

Pajskal:
2,5 dl mjöl (ca 1 kopp)
50 g philadelphia-ost
typ 80 -100 g smör
lite citronsaft, vatten

Fyllning:
4 dl creme fraiche (1 2/3 kopp)
1,8 dl socker (3/4 kopp)
1 frigående ägg
0,78 dl mjöl (1/3 kopp)
2 tsk vanilj
5 äpplen, skalade, urkärnade, klyftade (gärna gröngul sort)

Topping:
0,6 dl mjöl (1/4 kopp)
50 g smör (1/8 pound)
0,4 dl socker (1/6 kopp)
0,4 dl farinsocker (1/6 kopp)
1 tsk kanel
ev en nypa salt
1 dl hackade pecan (el val-) nötter (1/2 kopp)

- Mixa ihop skalingredienserna i lämplig maskin, med vätskan sist. Tryck ut i en pajform och ställ i kylen.
- Vispa ihop ägget med sockret, blanda i mjöl, vanilj, creme fraiche, och blanda väl. Rör i äppleklyftorna, så de blir ordentligt omgärdade med smet. Häll allt i skalet.
- Baka i 230 grader (450 F) i 10 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader (350 F), 35 minuter till.
- Blanda ihop toppingen (nötterna sist), skeda över pajen, och baka 15 minuter till (fortfarande 175 grader).

Låt svalna, ät ljummen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar