lördag 14 november 2009

Pizza de Luxe med sparris oliver och champinjoner

2 pizzor blir det av detta fenomenala pizzarecept. Vill man kötta till det, så tror jag rostbiff funkar fint. Snott från min pajpizzapirog-bok. Tomatsåsen är verkligen underbar, och annorlunda.

Deg:
0,5 paket jäst (25 g) eller 2 tsk torrjäst
1,25 dl ljummet vatten
0,5 dl tsk salt
1 msk olivolja
3,5 - 4 dl vetemjöl

Tomatsås:
2 tomater
4 blötlagda torkade tomater (eller soltorkade i olja)
2 krm salt, svartpeppar
0,5 vitlöksklyfta
1 dl klippt oregano eller basilika (eller lämplig mängd torkad)
2 msk olivolja

Fyllning:
75 g färska champinjoner
10 - 12 svarta oliver, urkärnade, skivade
en bunt sparris (originalreceptet säger djupfryst eller burk, men jag säger absolut färsk sparris! Inget annat kommer att funka)
2 dl skivad mozzarella

Att göra:
1. Smula ned jästen i skål, tillsatt vatten, salt, olivolja, och hälften av mjölet. Arbeta samman allt och tillsätt mer mjöl under tiden till en trevlig (ej kladdig) deg.
2. Knåda degen väl med handlovarna 5 min pa mjölat bakbord. Låt den jäsa under skålen 1 timma till dubbel storlek.
3. Skär tomaterna i tärningar, och tomaterna (de torkade, väl avrunna) i tunna strimlor
4. Blanda alla tomater i en skål med krossad vitlök och resten i sås-listan.
5. Skiva champinjonerna och oliverna (om de är stora). Bryt av ändbitarna på sparrisen, och bryt sedan i trevliga bitar.
6. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till runda kakor, 3-4 mm tjocka. Lägg pa plat (fast bäst är att baka på varm plåt.
7. Fördela tomatsåsen över degen, och lägg på svamp, oliver, sparris och ost.
8. Grädda i 250 grader ca 10 minuter.

4 kommentarer:

  1. ar det bara jag som inte kan lasa ovanstaende kommentarer?

    SvaraRadera
  2. Hmm jag gissar: Kom och köp viagra/vicodin/braj/konserverad gröt.

    Vad gissar du?

    SvaraRadera
  3. thesse, ska det vara vit eller grön sparris? :P

    SvaraRadera
  4. Grön! Vit är skum... fast jag har haft det en gång som det var gott. Men till detta: absolut grön, färsk sparris.

    SvaraRadera