fredag 30 september 2011

Potatisgratäng alt. Rotfruktsgratäng

Från bonniers kokbok, nästan. Bra när man får för sig att laga kött, typ oxfilé och lamm.
För rotfruktsgratäng: byt ut så mycket av potatisen som passar dig mot skivad palsternacka, morot, rotselleri, kålrot, kålrabbi, jordärtskocka eller vad du nu är sugen på. 
För 4 personer.

Ingredienser:
800g mjölig potatis
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl riven ost
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör

Vägbeskrivning:
Sätt ugn på 200 grader. Smörj en ugnsform i lagom storlek.

Skala potatisen och skär den i 1/2 cm tjocka skivor. Strimla den gula löken tunt. Finhacka vitlöken. Blanda kryddor, mjölk och grädde i en bunke.

Lägg hälften av potatisen i formen, strö över lök, vitlök och riven ost. Täck med resten av potatisen. Häll över gräddblandningen. Klicka över lite smör.

Grädda i ugnen, ca 50 min tills den fått färg och potatisen är genomlagad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar