torsdag 3 april 2014

Schweiziskt bondbröd med variation

Det här är nog bästa brödet hittills. Basreceptet är schweiziskt bondbröd, men jag la till lite fröer och brödkryddor, och använde en adapterad version av ångbakningsmetoden i Superperfekta bagerilimpor. Och det blev helt underbart. Gå och baka med er! Det finns inget som gör en själv eller ens omgivning gladare än nybakat bröd...

Ingredienser
1 dl rågmjöl (om du använder rågsikt får du ta mer, och lite mindre av vetemjölet, för rågsikt innehåller båda i proportionerna 60/40 vete/råg)
0.5 dl linfrö
0.5 dl solrosfrö (gärna den färdigrostade oljiga saltade sorten - vår Bulk Barn skulle flytta och de hade utförsäljning på sina varor och denna var den enda som fanns kvar - gott blev det!)
50 g jäst alt 2 tsk torrjäst
1 tsk salt
8.5 dl vetemjöl
5 dl vatten
2-3 tsk brödkryddor (Sverige-importerad Santamariapåse, bestående av malen anis, fänkål, kummin)
1 msk (eller mer) matolja. Jag använde grapeseed oil här (druvkärneolja?), den är nyttig som olivolja men klarar hög värme bättre.

Att göra

  • Värm vattnet till 37 grader. I brödmaskin, denna ordningen: Olja, salt, vatten, råg, kryddor, vete, resten, jäst. Deg-inställning. Tar ca 1.5 h inkl jäsning. Älskar mina brödmaskiner. (yes, har 2)
  • Om du inte har brödmaskin, gör så här: värm vattnet till 37 grader, smula i färskjästen alt blanda torrjästen med mjölet, floffa ihop till en deg. Låt jäsa 45 min el så? 
  • Baka ut till två limpor (ev behövs lite mer mjöl här), lägg i smorda brödformar eller direkt på bakplåtspapper. Lägg på duk och låt jäsa till dubbel storlek (beror alltid på temperaturen hur lång tid det tar). Mot slutet kan man låta värmen från ugnen som håller på att förvärmas hjälpa till lite. 
  • Ställ in en skål med vatten i ugnen (OBS! viktigt!), värm till 225 grader. Baka brödet i 20 minuter. Stäng sen av ugnen utan att öppna den, och låt bröden stå kvar ca 15 min till. Låt svalna på galler, och låt stå över natten (ingen duk), så blir det en god och bageriaktig yta. 

2 kommentarer:

  1. Låter hemskt gott, men jag kan fortfarande inte baka bröd!

    SvaraRadera
  2. Du får skaffa en brödmaskin. Oumbärligt. Eller ännu bättre, komma över hit och vara sous-chef ;) fast brödmaskinen är nog mer ekonomiskt.

    SvaraRadera