torsdag 5 februari 2009

Pesce alla giotto med bruschetta

Himla enkel, himla god fiskrätt som min handledare Jayanne gjorde när vi var i Australien. Himla nyttig också. Receptet nedan funkar bra för 4 personer.
1 stor file vit fisk, helst barramundi (ca 500 g), men det kan var svårt att få tag på om man inte är i australien... :(
1 mindre purjolök eller en halv stor, skivad.
1 stjälk stor selleri, med blad (bladen är viktiga), eller flera mindre om stjälkarna är små.
4-6 tomater, urkramade (spara gojset och gör bruschetta med dem, recept nedan), och hackat i ganska stora bitar
1 msk sköljd kapris
1 handfull oliver (originalreceptet säger svarta, men vilka som helst går bra)

Stek purjon i lite olja. Häll på skivad selleri, inkl bladen, tomaterna, kapris, oliver. koka tills det blir lite såsigt om du vill (max 10 minuter), men är man otålig så går det bra att lägga på fisken genast. Salta och peppra fisken, och lägg på ett lock över hela alltet. Tumregel: 10 minuter per tum tjockhet av fisken. Så om den är en tum tjock, vänd fisken efter 5 minuter.

Ta bort fisken, öka värmen, och låt såsen koka in lite grann så den blir mindre vattning. Salt och peppar.

Servera fisken med såsen på sidan, med pasta eller ris eller vad man nu vill.

Bruschetta

Rosta några brödskivor av lämpligt bröd (vi använde mörkt, vilket var mkt trevligt). Dela en vitlöksklyfta och "smörj" brödskivorna. Häll på tomatjoxet och hackad basilika och lite salt.

3 kommentarer:

  1. Gjorde igår, och använde "snapper" ist f barramundi. Det blev såååå gooottT!! Och det är så enkelt så det är nästan löjligt. Kokte ris till, blandat med lite linser och annat, med en halv grönsaksbuljongtärning, och gjorde även bruschettan. Sofia, du kan skippa kaprisen om du vill, men definitivt inte oliverna.

    SvaraRadera
  2. Theresa-gullet, tala inte om barramundi, påminn mig inte om den underbara jätteplattfisken (som räcker till 12 pers!) som vi åt med Gustav i Darling Harbour! Måste göra om det!!!
    Ska pröva ditt recette, med annan firre...de importerar för lite fisk från Oceano pacifico....

    SvaraRadera