onsdag 11 februari 2009

Såsen - the one and only

Denna sås gör min mamma då och då, till allas stora lycka. Det var dessutom såsen som gjordes till min bröllopsmiddag (av min mamma, förstås). Den är så god, så den förtjänar sin egen receptplats. Steve har redan lovat att översätta. Eftersom det är ett mamma-recept, så finns inga proportioner att tillgå. Smaka av, och använd lagom mycket av allt. Jag ska försöka komma ihåg att mäta allt nästa gång jag gör receptet, så uppdatering sker förhoppningsvis nån gång i framtiden.

Ingredienser (för 2-3 pers inom parentes)
Färska champinjoner, lämplig mängd (3-4 champinjoner)
smör, nån matsked eller två
Fiskbuljong eller fiskfond (halv tärning och 2 dl vatten)
Crème fraîche eller grädde (halv dl grädde + 2 msk creme fraiche
redningsmjöl (1-2 msk?? ingen aning. Gör den inte alltför tjock)
ev salt (nej!)
peppar (efter smak)
Dill (1-2 tsk?)
basilika (1-2 tsk?)
färsk lök eller gräslök. (1-2 tsk?)
tomat i lämpliga bitar (1)
skivade gröna oliver, gärna sorten med pimiento (ca 5 st)

Det är lätt!
Fräs champinjonerna i smör. Tillsätt fiskbuljong med vatten, alternativt färdig fiskfond, samt crème fraîchen/ grädden. Red med mjölet, vispa och låt koka upp under omrörning. Lägg till alla örterna, och när det kokat en smula, häll på tomat skuren i bitar och skivade oliver. 

Servera med ugnsstekt fisk, ris eller potatis. 

Ljuuuvligt!

7 kommentarer:

  1. [Alright, I've been eagerly awaiting this sauce recipe. Monica told me that it came from a very obscure roadside restaurant in South Halland although I wonder if she didn't invent it herself :) Anyways I've going to pull this one out to impress some folk soon!]

    THE Sauce

    Ingredients:

    fresh mushrooms
    butter (a tablespoon or two)
    fish broth (or stock cube)
    crème fraiche or cream
    flour (to thicken) [or starch maybe?]
    salt (if needed the broth might have enough)
    pepper
    dill
    basil
    green onions or chives
    tomato (in the right proportions)
    sliced green olives (with pimentos)

    It's Easy! [Method]

    Fry mushrooms in butter, add the fish broth with water or dissolve the stock cube as directed, and crème fraiche/cream. Thicken with flour, whisk and bring to a boil stirring. Add herbs and when cooked a bit pour in the sliced tomato and olives.

    Serve over fish, rice or potatoes.

    Notes:

    I have had this secret desire to make this into a fish-based pasta sauce. Will let you know how it goes. In the mean time it makes an excellent 'gravy' for just about anything.

    SvaraRadera
  2. Okay, I tried it tonight.

    I am pleased to announce that it was amazing!!!!

    I made it in to a pasta sauce so added a couple of things. I got the proportions about right I think, but I may have added a bit too much creme fraiche. I used 450 ml of stock (that as much as one cube makes) and 400 ml of creme fraiche.

    Did everything as to plan except added shrimp prawns just after the mushrooms at the beginning.

    Then everything normal except I couldn't find fresh basil so had to use dried. The fresh dill helped it keep it's Scandinavian character.

    After it was all done and I added the tomatoes, I also added a big handful of chopped fresh spinach because I had some in the fridge.

    Seriously it looked like a work of art and tasted utterly amazing on top of fettuccine. But it didn't taste like Alfredo sauce, it tasted much lighter and slightly summer-like.

    SvaraRadera
  3. Yeah, go Steve! sounds awesome!!

    SvaraRadera
  4. Du glömde HIMLA MASSA VITLÖK; minst två el tre stora klyftor pressade! Jätteviktit!!! Très importante avec d'aille! Very important with lots of garlic! Knoblauch ist notwendig!
    Det exakta receptet kommer från en urgammal Femina (bra på den tiden!) och härstammar från en liten restaurang i Laholm! Ska kopiera det åt dig!
    Mathildan mamm

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Frågor:
    Enl Magiqa skall den ha vitlök i, skall denna stekas med champinjonerna då?
    Och om man har färsk lök, skall den vara rå? Eller menar ni vårlök som man har i med tillsammans med örterna?

    SvaraRadera
  7. Ok, kollade upp, ska andra sa smaningom (eller om du vill, om du far ett optimalt resultat)... Hon rekommenderar schalottenlok, frast med champinjonerna, om man vill ha i lok. Och vitloken kan man antingen hacka och frasa tillsammans ocksa, eller bara pressa i pa slutet (starkare smak). Jag tror jag gjort den utan vitlok och den blev bra, sa det ar mojligt att 1-2 racker.

    SvaraRadera