torsdag 15 december 2011

Kyckling med vitvinssås

Den här rätten blev jag serverad första gången när jag var 19 år och bara kunde laga makaroner och pannkakor. Det var så fantastiskt gott att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. I arbetet att lära mig göra det själv det började jag lära mig laga mat. De första åren var stekandet av kycklingfiléerna det moment som jag svor mest över. Ah, minnen minnen...

4 portioner

Ingredienser
4 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
smör att steka i
2 dl torrt vitt vin/matlagningsvin
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl creme fraiche

Vägbeskrivning

Bryn kycklingfiléerna i en gjutjärnsgryta. Stek dem sen ca 5 minuter på varje sida, de skall naturligtvis vara genomstekta etc etc blablabla. Salta och peppra. Tycker man det är svårt att steka kyckling kan man, efter att ha brynt dem, steka dem i ugnen i 10 minuter i 125 grader.

Använd grytan du stekte kycklingen i till såsen. Häll i vinet och lägg i buljongtärningen. Koka upp och rör om. Reducera till hälften ungefär. Klicka i creme fraiche och vispa tills det blir en jämn sås och låt den koka upp också.

Servera med basmatiris.

(Orginalreceptet ingår att man innan servering rör ner hackad persilja i såsen. Det står var och en fritt att testa, men det är äckligt. Bara så ni vet.)



1 kommentar:

  1. Tjobidoo! Gjorde antligen denna idag! Hittade namligen ekologisk, glad kyckling odlad utan antibiotika och hormoner osv i narbutiken, for ok pris. Det blev gott. Men jag tror att det blir oerhort mkt godare med riktig creme fraiche, ist for kanadensisk sour cream. Sa du far gora den at mig nar jag ar hemma nan gang. :)

    SvaraRadera