Ingredienser:
Risnudlar eller äggnudlar (typ 4 packen av nudlar)
1.25 dl ketchup (faktiskt!)
3 msk fisksås
3 msk socker
2 msk lime-juice (eller citron)
3 msk jordnötsolja (fast vi använde sesamfröolja, och det blev väldigt gott! Vet faktiskt inte hur det smakar med jordnötsolja)
1 behållare extra fast tofu (typ 300-500 g. Vi hade 500, men det var ganska mkt)
3 ägg, lätt vispade
4 gröna lökar (sådana där färska, som liknar purjo, men mkt tunnare), skurna i halvcentimeterlånga bitar.
2 msk hacka färsk koriander (eller persilja)
2.5 dl böngroddar
0.76 dl lätt hackade salta cashewnötter. Mjum.
Att göra:
- Koka uppe vatten för nudlarna (med salt). Följ beskrivning på paketet (oftast räcker det att lägga i dem och vänta en minut, så detta steget kan göras när som helst, dock innan punkt 5).
- Vispa ihop ketchup, fisksås, socker och limejuice i en liten skål (jag skrev "smål skål" först. jojo. Skärpning!)
- Hetta upp 1 msk av oljan i en panna på medelvärme. Rör i tofun och stek tills lätt brynt (rör emellanåt), 5-7 minuter. Ställ åt sidan i nån lämplig skål.
- Häll på 2 tsk av oljan (värst vad noggrant det var med oljan!). Rör i äggen och gör äggröra av det, 1-2 minuter. flytta över äggen till tofu-skålen.
- Häll nu på resterande 4 tsk olja i pannan, och häll på pastan (som bör ha kokats innan, se punkt 1!). Rör runt tills nudlarna är upphettade och omgärdade av oljan.
- Rör i ketchup-blandningen, och rör runt tills det är välblandat. Häll på tofun med äggen, och värm tills det är hett, 1-2 minuter. Blanda i böngroddarna.
- Ta bort från plattan, och rör i färsk lök och koriander.
- Häll över i skålar och toppa med cashewnötter.
Som sidorätt gillar jag att steka upp bok choi (vad nu det kan heta på svenska) i lite olja och soja eller fisksås.
Ketchup? Eh?
SvaraRaderajag vet. Helt knasigt. Men det måste med, faktiskt.
SvaraRaderaReceptet räcker till 4 pers förresten.
SvaraRadera