söndag 17 mars 2013

Pad Thai

David fick en kokbok i julklapp, vilket visade sig vara en bra investering! Har redan hittat 2 guldkorn. Det ena kommer här. Det andra kommer sen. David hade lagat detta åt mig en kväll när jag kom hem, och det var erg lekker!

Ingredienser:
Risnudlar eller äggnudlar (typ 4 packen av nudlar)
1.25 dl ketchup (faktiskt!)
3 msk fisksås
3 msk socker
2 msk lime-juice (eller citron)
3 msk jordnötsolja (fast vi använde sesamfröolja, och det blev väldigt gott! Vet faktiskt inte hur det smakar med jordnötsolja)
1 behållare extra fast tofu (typ 300-500 g. Vi hade 500, men det var ganska mkt)
3 ägg, lätt vispade
4 gröna lökar (sådana där färska, som liknar purjo, men mkt tunnare), skurna i halvcentimeterlånga bitar.
2 msk hacka färsk koriander (eller persilja)
2.5 dl böngroddar
0.76 dl lätt hackade salta cashewnötter. Mjum.

Att göra:
  1. Koka uppe vatten för nudlarna (med salt). Följ beskrivning på paketet (oftast räcker det att lägga i dem och vänta en minut, så detta steget kan göras när som helst, dock innan punkt 5). 
  2. Vispa ihop ketchup, fisksås, socker och limejuice i en liten skål (jag skrev "smål skål" först. jojo. Skärpning!)
  3. Hetta upp 1 msk av oljan i en panna på medelvärme. Rör i tofun och stek tills lätt brynt (rör emellanåt), 5-7 minuter. Ställ åt sidan i nån lämplig skål. 
  4. Häll på 2 tsk av oljan (värst vad noggrant det var med oljan!). Rör i äggen och gör äggröra av det, 1-2 minuter. flytta över äggen till tofu-skålen. 
  5. Häll nu på resterande 4 tsk olja i pannan, och häll på pastan (som bör ha kokats innan, se punkt 1!). Rör runt tills nudlarna är upphettade och omgärdade av oljan. 
  6. Rör i ketchup-blandningen, och rör runt tills det är välblandat. Häll på tofun med äggen, och värm tills det är hett, 1-2 minuter. Blanda i böngroddarna. 
  7. Ta bort från plattan, och rör i färsk lök och koriander. 
  8. Häll över i skålar och toppa med cashewnötter. 
Som sidorätt gillar jag att steka upp bok choi (vad nu det kan heta på svenska) i lite olja och soja eller fisksås. 

3 kommentarer: