söndag 10 augusti 2008

Apelsinmarinerad kyckling

Detta hittade min galna systers loser till pojkvän. Jag antar att t.o.m han kan göra något rätt ibland. Det är faktiskt ett av mina absoluta favoritrecept.

Fördelen med det, förutom att det är fantastiskt gott, är att det är lätt att multiplicera med oändligheten och man gör lätt och snabbt festmat till 16 personer. Det är bara att göra jättemycket marinad, lägga in kycklingen i ugnen, koka massa ris och servera.

4 portioner

Marinad:
1/2 dl apelsinsaft
1 tsk rivet apelsinskal
2 msk olja
1/2 dl soja
1/2 tsk timjan
1 krm svartpeppar
1/2 krm kajennpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk honung

Marinera 1 kyckling i fina bitar (eller 4 kycklingfileer) i kylen under minst 4 timmar. Jag brukar ha den längre än så.
OBS! När du plockar ur kycklingen är det viktigt att spara marinaden för den används till såsen.

Lägg sedan kycklingbitarna på en ugnsform och stek dem i ugnen tills de är klara. (kolla en kokbok för jag minns inte nu på rak arm)
Koka även lagom med ris. Gör såsen under tiden.

Sås:
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk mjöl
3/4 silad marinad
2 dl vatten
2 msk kycklingfond

Vispa ihop grädde, creme fraiche och mjöl. Vispa i resten och koka några minuter.

Så, om ni är normala räcker det väl till 4 personer. Men egentligen räcker det nog bara till 3.


3 kommentarer:

  1. Was looking for something fun to try tonight. Here goes:

    *Orange Marinated Chicken*

    *Marinade*

    50 mL orange juice
    1 tsp grated orange peel
    2 Tbsp oil
    50 mL soy sauce
    1/2 tsp thyme
    1 mL black pepper
    1/2 mL cayenne pepper
    1-2 cloves of garlic (pressed)
    1 tsp honey

    Cut up chicken (or use cut up fryer or 4 chicken breast fillets). Marinate in fridge for at least 4 hours, longer is better.

    Take the chicken out of the marinade but don't throw away!

    Cook the chicken as you would normally [broil, bbq or whatever].

    Start the rice cooking and get to work with the sauce:

    *Sauce*

    100 mL cream
    100 mL creme fraiche
    2 Tbsp flour
    3/4 of remaining marinade (filtered)
    200 mL of water
    2 Tbsp chicken stock

    Beat together cream, creme fraiche and flour until not lumpy. Add the other ingredients and cook a few minutes until thick.

    [The author notes that this recipe is easy to scale up. I think it would be pretty great on the BBQ.]

    SvaraRadera
  2. Uhmjum!!! Du skojade inte! Den har ska jag gora igen!!!
    For future reference: Steka kycklingfileer i ugnen:
    Stek upp fileerna kvickt i en stekpanna. lagg sen pa ugnssakert fat (jag anvande glasform), och stek i 20 minuter, ca 175 grader. Har du amerikanska megafileer sa far man dubbla tiden minsann...

    SvaraRadera
  3. Skojar aldrig när det gäller Apelsinkyckling.

    Om du har monsterfileer kan man ju dela dem i hälften på längden. Kanske?

    SvaraRadera