tisdag 5 augusti 2008

Basilika-fisk

Gårdagens experiment. Jag blev så lycklig... Dock ej särskilt ödmjuk - hade jag framställt det här, så måste jag vara extremt bra. Hihi. Snott från arla plus nån annan site för framställning av fisksås.

Ca 350 g fiskfile av vit fisksort (4 fileer ung, om de är små)
salt, peppar
2 vitlöksklyftor
en kruka basilika (Obs: måste vara färsk)
ca 3 dl citronsås
1 dl riven ost

Citronsåsen
1.5 dl creme fraiche
1.5 dl vatten
2 msk fiskfond (i mitt fall: en halv fiskbuljongtärning upplöst i en halv dl hett vatten)
3 tsk citronsaft
3 tsk idealmjöl
salt, peppar, muskot

Börja med såsen: Vispa creme fraiche med vatten. Tillsätt fond, citron, och vispa i mjölet. Koka upp, koka 1 minut eller så, tills såsen blir lagom såsig.

Sedan: Salta fiskfileerna lite grann, peppar är trevligt också. Skiva vitlöken och fördela på fileerna, som nu har lagts i en ugnssäker form. Hacka basilika, och fördela ovanpå fisken. Häll på såsen, strö över osten. Stek i mitten av ugnen i 20 minuter.
Passa öven på att ugnssteka önskat antal halverade tomater i en form. Häll på lite olivolja på tomaterna, krydda med basilika, peppar, salt, och häll lite ströbröd ovanpå allt.

Serveras med kokt potatis och tomater, och nån trevlig sallad. Ojojoj vad gott det var... Och så åt vi rabarberpaj med vaniljsås till efterrätt.

5 kommentarer:

  1. As a service to your 'less than Swedish' readers... Here it be in English [my comments]:

    Ingredients

    ~350 g white fish about 4 small fillets [I used haddock]
    salt & pepper
    2 cloves of garlic
    a bunch of basil (Note: must be fresh)
    ~300 mL of lemon sauce, see below
    100 mL of grated cheese

    Lemon Sauce

    150 mL creme fraiche
    150 mL water
    2 tbsp fish stock 9or a half of a fish stock cube dissolved in 50 mL of hot water)
    3 tsp lemon juice
    3 tsp flour
    salt, pepper, nutmeg

    Method

    Start with sauce: Whisk the creme fraiche with water, adding the fish stock, lemon juice before whisking in the flour. Bring to the boil, boiling 1 minute or so, until the sauce thickens.

    Next, season the fish fillets a wee bit with salt and pepper [easy on the salt as if you do use a stock cube in the sauce it is well salty]. Mince garlic and sprinkle over the fillets which have been placed in an oven-proof dish. Chop basil, and distribute over the fish. Pour in sauce and finish with a layer of cheese.

    Cook on the middle rack of the oven at 225 C [430 F] for 20 minutes.

    Additionally you may want some fry a up a few tomato halves in a pan with some olive oil, salt, pepper and basil, topping with breadcrumbs.


    Steve's thoughts...

    I LOVED this, it is like a posh version of Bubbly Bake, a childhood staple. (http://allrecipes.com/Recipe/Haddock-Bubbly-Bake/Detail.aspx)

    I must say I was scared of the tomatoes (because I hate tomatoes), so I sliced them about half an inch thick and garnished the top of the whole dish before putting it in the oven, with the breadcrumbs over the whole thing. It gave a very nice effect to the whole thing.

    SvaraRadera
  2. Hmm... 20 minuter, men vilken ugnstemperatur? Jaja, jag får väl gissa. Återkommer med kommentar.

    SvaraRadera
  3. The tomatoes should not be fried up in a pan, but be put in the oven, side by side with the fish. I think that was just a minor glitch in translation, since that particular process would be called "oven-fried" in Swedish.

    SvaraRadera
  4. Actually, I have to say I like this recipe better Steve's way. With sliced tomatoes on top.

    Plus, I haven't been able to make a tasty sauce, so now I just buy a can of lemon sauce from the dairy desk.

    SvaraRadera