tisdag 19 augusti 2008

Vegetarisk pirog /Grönsaksstrudel

Ljuvligheters ljuvligheter. Minns ännu när Sofia och jag provade detta recept första gången. Pga smördegens karaktär, är det godast om den äts medan färsk. Det brukar dock inte vara nåt problem. Tror aldrig jag lyckats spara nåt till senare. 

Ingredienser
1 färdigkavlad smördeg från kyldisk, rund eller rektangulär, ung 32 cm i diameter. 
1,5 dl tunt skivad morot
1,5 dl skivad purjo
1,5 dl själkselleri
2 dl petits pois (små gröna ärter, från burk)
1 tomat
2-4 msk olivolja
1-2 msk ketchup el chilisås
2 krm salt, vit- eller svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor
1 ägg till pensling

Och, enligt originalrecept: Servera med smör blandat persilja, gräslök, örter (och citronsaft, men tro mig, man kan inte blanda smör med vätska) - men detta behövs knappast. 
  1. Ångkoka morötter, purjo, selleri (fixas lätt med en glasskål, med vatten i botten, 3 minuter i mikro)
  2. Låt alla grönsaker rinna av väl
  3. Täck halva degen med ärtor (lämna en kant), och lägg grönsakerna ovanpå
  4. Fixa tomatfloschet: tärna tomater, blanda med olja, ketchup, salt, peppar och krossad vitlök. Lägg joxet ovanpå grönsakerna
  5. Pensla kanterna med ägg, lägg på locket och tryck till på trevligt pirog-maner (vik över, och tryck till med gaffel). Pensla hela pirogen. Man kan förbereda upp till en timma i förväg. 
  6. Stoppa in i ugnen på 200 grader, 25 minuter. Längst ned i Sverige, i mitten om man har bisarr nordamerikansk ugn. 

2 kommentarer:

  1. Jaaaaa....

    Förresten är chilisås är bäst här.

    SvaraRadera
  2. Mmm det får nog bli denna till söndagsmiddag!

    SvaraRadera