fredag 10 oktober 2008

Pumpapaj

På måndag är det canadensisk thanksgiving (typ en månad innan USA, vet ej varför), och då måste man äta pumpapaj. Det tycker jag är oerhört gott, speciellt om jag gjort den själv efter detta trevliga recept som jag fick från Kenevy i Baltimore. Den köpta pumpapajen är stentrist i jämförelse. 

Skal: 
100 g smör
3 dl mjöl
lite citronsaft
lite vatten (typ 2 msk)
kanske en tsk socker
0.5 tsk salt

mixa, blanda, nyp ut i pajform, i vanlig ordning. 

Fyllning:
1 burk konserverad pumpa (15 oz) (ojojoj, hemskt ledsen för att behöva blanda in imperial units här, men det är typ en normalstor konservburk. Å andra sidan vet jag inte om man hittar det så lätt i sverige, man får göra det från scratch: Gröp ur en pumpa, släng allt kärnjox i mitten  (eller lägg kärnorna på en plåt och värm i ugn med coola kryddor, gott godis!), dela i lagom stora bitar, lägg bitarna i vattenbad i mikron och mikra typ 10 minuter. Sen kan man karva bort det orangea köttet från skalet, och mixa till en pumpamassa. )
1 burk söt kondenserad mjölk (12 oz)
1 ägg
1 tsk mald kanel
0.5 tsk vardera av ingefära, salt och muskotnöt. Nejlikor kan man ta också om man vill. 

Topping (inte nödvändig)
0.5 dl farinsocker
0.5 dl mjöl
2 msk smör
2 msk hackade valnötter (inget för dig sofia!)

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop pumpa, kond. mjölk, ägg, och kryddor, häll i ogräddat skal, grädda 10 minuter. 
Blanda ihop toppingen till en smulig massa, ta ut pajen, smula över toppingen, grädda ytterligare 30-35 minuter i typ 165 - 170 grader tills fyllningen nära kanten stelnar trevligt. Kyl innan pajen skärs. 

3 kommentarer:

  1. Ni är ju fantastiska. Någon gång ska jag laga mat!

    SvaraRadera
  2. I was looking for this recipe just recently! Thanks.

    Oh, and the reason why our thanksgiving is earlier is because it is not really related to the american one, ie: no pilgrims, etc... It was started by Sir Martin Frobisher in 1578 to give thanks for a good first year in Labrador. I might point out that it was 43 years before the Americans.

    Truth be told, harvest festivals date back thousands of years in celtic traditions, so it is hardly a new idea.

    SvaraRadera
  3. Cool! Thanks Steve! I hope the recipe translates well, otherwise let me know.

    SvaraRadera