söndag 30 november 2008

Ost- och kumminbröd

Jag är verkligen ingen bakguru, men det här är ett helt fantastiskt recept jag fick av Karin som hittat det i nån gammal brödbok från 70-talet. Himla bra att göra till fest eller till soppor. Eller bara för att äta med leverpastej! Jag tror dessutom den skulle passa bra på julbordet.

Ugnstemperatur 200.

50 g jäst
3 dl mjölk el vatten
150 g riven ost (typ präst, svecia)
1 tsk salt
2 tsk kummin
420 g vetemjöl

lite smält smör att pensla på brödet (valfritt)

Smula jäst i en degbunke. Värm mjölk till 37 grader. Lös jästen i lite mjölk, häll sen på resten av mjölken.  Rör ner osten, salt och kryddor.  Rör ner mjölet och arbeta degen smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek.

Smörj en rund form som är ca 22 cm i diameter. Jag brukar använda en med löstagbara kanter, det gör livet lite lättare.

Knåda degen igen och rulla ihop den till en längd. Skär 13 lika stora delar och rulla dem till släta bullar. Peta ner dem i formen och låt dem jäsa 30 minuter.

Pensla med smält smör och grädda i ugnen 30 minuter i 200 grader. Gör en provstickning innan du tar ut den. Låt svalna i form.

Variant med oregano (också sjukt god):
Byt ut kummin mot 1 msk oregano. Efter att ha penslat smör på brödet strör man lite oregano över det. Annars är det samma grej.

Tacopaj 1, Elins variant

Nu blir det ett tillfälligt avbrott i julhysterin till förmån för en gammal klassiker. Det bästa tipset jag har är att inte använda fet creme fraiche och majonnäs för då kommer du att må rätt illa. Väldigt illa faktiskt. Jag bara säger. 

Pajskal:
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl mjölk

Rör ihop, helst med hjälp av nån maskin. Tryck ut i en ugnsform eller pajform. Förgrädda INTE. 

Fyllning:
500 g köttfärs
1 påse tacokrydda
lite hackad, röd lök (om man vill)
1-2 dl riven ost

Fräs köttfärs i stekpanna, om så önskas kan du lägga till lite hackad lök. Rör ner tacokryddan. 

Geggamoja:
2 dl lätt cremefraiche
4 msk lättmajonnäs
4 hackade tomater
1 tsk sambal oelek
1 krm vitpeppar

1-2 dl ost 

Fixa ihop geggamojan i en bunke. Sambal bör tillsättas efter eget smak och tycke så var lite försiktig och glöm inte att smaka av.
Lägg köttfärsen i pajskalet, häll över geggamojan, strö över riven ost.

Grädda i mitten av ugnen i 250 grader, ca 10-15 minuter.

Servera med sallad.

onsdag 26 november 2008

Hot apple cider

En adopterad jultradition från mitt nuvarande residensland! Enkelt och juligt och himla gott. Speciellt bra eftersom jag inte lätt kan få tag på glögg.

1 l äpplejuice eller äpplecider (dock ej svensk äpplecider, utan vad som avses är snarare sån där färskpressad äpplejuice som inte blivit filtrerad)
2 kanelstavar
(valfritt)1+2 tepåsar av valfri sort (äpple/kanel fördjupar smaken)
lite hela nejlikor

Värm sakta (om man har en sån där elektrisk gryta som är på svag värme hela tiden, är det idealiskt för fest o dyl). Drick i trevliga koppar. Helt underbart..

måndag 24 november 2008

Magiqas senapsströmming

Köpt senapssill funkar i nödfall, annan sill är lite sisådär, men mammas senapssill är fullständigt fenomenal. På julbordet, på vörtbrödssmörgås, med gaffel när man står i kylskåpsdörren... MUMS!

Införskaffa strömming (=skarpsill), och lägg i frysen i ca 3 dygn, så att alla eventuella parasiter dör. 

1 kg (eller 0,5 kg) sillfiléer. 
4 dl vatten
1,5 dl salt
0,5 dl socker
0,5 dl ättikssprit (28%, använd 1dl ättika om den är 12/14%)

Blanda ihop ovanstående (förutom fisken). Rensa och dra av skinn från sillen. Låt den ligga i lag i 2-4 timmar (2 om små filéer, 4 om stora)

Senapssås
5 msk fransk senap (eller skånsk, med hela senapsfrön)
2  msk svensk senap
2-4 msk socker
1 tsk salt
0,5 tsk malen svartpeppar
1,5 dl olja eller 1 dl olja "blandad" med 0,5 dl vatten
1,5 - 2 msk vinäger
1 dl finhackad dill

Rör samman senapssåsen, med vinäger och dill allra sist. Rinn av lag, lägg fisk i sås, låt stå svalt i 12 h. Varar en vecka (kortare tid om Steve är i närheten). 

N.B. har aldrig gjort det här själv (ännu, men betvivlar på att jag kan hitta trevlig strömming här), så frågor/klagomål etc får ges till min mor (vidarebefordrar när hon kommer hem från Ecuador...)

2 i ett: Risgrynsgröt och Risgrynspudding!

Här kommer två juliga recept till. Skulle kunna utökas till tre, fast jag gillar inte riz à la Malta (salamalta) så entusiasterna kan kanske nämna handlingsförloppet till det i en kommentar... 

2,5 dl ris (rundkornigt)
5 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
8-9 dl mjölk (fet sådan)
1 kanelstång
1-2 msk socker

Gröt
Blanda ris vatten, smör och salt i en kastrull, koka 10 min på svag värme. Häll i mjölken och blanda runt. Koka vidare på mycket svag värme i 30-40 minuter. Om den blir för tjock, häll på mer mjölk. Smaksätt med sockret. Servera med socker och kanel. Sylt funkar nog fint också om man är på det humöret. 

Pudding
Tillsätt 3 vispade ägg, blanda runt ordentligt, häll i trevlig glasform och grädda i ugnen i 20 minuter i 200 grader. Servera med hemmagjord sylt. Min mormor brukade alltid ha en sån här färdig när vi kom och hälsade på. 

Man kan även göra två smaksättningar på puddingen: tillsätt a) lite vaniljsocker eller b) lite riven mandel innan gräddning. b) ger en svag effekt av ostkake-smak. Läste nånstans att man också kan använda rivet citronskal som smaksättning, men det har jag aldrig provat, så det göres på egen risk. Och russin nämner jag inte ens, för de blir så äckliga. Russin passar bäst i glöggen. 

Världens bästa pepparkakor

December och första advent närmar sig med stormsteg. Sofia vill baka pepparkakor. Det känns som att det börjar bli dax att dela med sig av detta fantastiska recept till omvärlden. Det kommer från min gamla Bonnier's kokbok som Pascal gjorde fina mönster i ryggen på. 

ca 150 st (det går fint att halvera receptet)

1,5 dl vatten
4 dl socker
300 g smör
1 dl sirap (har ännu inte kunnat utröna om ljus eller mörk är bäst. Men jag tror jag använde mörk oftast)
1 msk nejlikor
1 msk kanel
1 msk ingefära
ca 12 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

  • Blanda bikarbonatet med hälften av mjölet
  • Koka upp vatten och socker. Tillsätt sirap, smör, och alla kryddor utan att bränna dig. Ställ ut kastrullen i snön tills den svalnat. 
  • Rör ned mjölblandningen. Arbeta in resten av mjölet. 
  • Lägg degen i en bunke och strö över mjöl. Täck med duk och låt stå kallt  i 12 h. 
  • Nästa dag: Kavla degen TUNN! Måtta och floscha. Grädda ca 5 minuter (tills de ser bra ut), i 200-225 grader, på plåt med bakplåtspapper. Låt svalna på galler.
Om man kavlar de här pepparkakorna rejält tunna, så blir de spröda som chips och helt ljuvliga att knapra på. Man får dock passa sig så de inte bränns vid i ugnen. Det är en fråga om sekunders skillnad på perfektion och  ledsna pepparkaksgubbar som är svedda i kanten. 

lördag 15 november 2008

Bästa Julkolan

Den här ljuvliga kolan har vi gjort hemma sen jag var liten. Eventuellt tycker ni som inte ser den genom ett nostalgiskt skimmer att det är en högst ordinär variant. Själv tycker jag det är himmelskt. Ursprung från min vördade farmoder, legenden säger att min farbror Sören hittade receptet i en veckotidning på 50-talet.

100 g smör
250 g strösocker
1 nypa salt
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl grädde
75 g ljus choklad
50 g mörk choklad
(2-3 dl hackade nötter)

Smält smöret i en kastrull. Häll i resten av ingredienserna förutom nötterna och koka upp under omrörning. Sen ska geggan koka (med hyfsad intensitet) i 25-35 minuter (eller ännu längre, man vet aldrig). Under tiden kan du smörja en ren långpanna med smör, hacka nötterna och lyssna på jullåtar.

Glöm för all del inte att röra runt tämligen ofta, annars bränner det fast i botten och en inte särskilt välbehaglig odör sprider sig i lägenheten med efterföljande brandlarmssiren. Sånt är varken bra för den kollektiva julstämningen eller trumhinnan. (kanhända talar jag efter egen erfarenhet. hursomhelst.)

När kolan kokat ett tag kan man börja göra kola-testet. Dvs, ta kolasmet i en liten sked och doppa den i ett glas med vatten med en isbit i. Sen kan man kolla om den är tillräckligt stel för ens egna preferenser. Om inte får den koka några minuter till tills du tycker den är klar.

Dra av kastrullen från plattan och rör ner nötterna. Häll (den extremt heta) smeten i långpannan och låt den stå tills den svalnat. Sen kan du klippa den gigantiska kolan i mindre bitar och vira in bitarna i folie eller papper.

Efter det är det bara att försöka hålla pappa från kolorna. Det kan vara svårt ibland

måndag 3 november 2008

Saffransbröd

Håhåjaja. Nu blir folk upprörda för att man börjar med julsaker innan man får det. Men det här är gott och kan göras året om och förresten är det bara 40 dagar till lucia och man måste hinna öva för att kunna göra perfekta lussebullar. Dessutom är det kallt, jag fryser som en hund, känner inte ens mina tår för de domnat bort och det var mörkt redan halv fem idag. Det är sådanahär dagar man funderar på att flytta till Spanien eller t.o.m. Texas. Nästa julrecept blir Farmors ljuvliga julkola. 

Saffransbröd 

50 g jäst
100 g smör
5 dl röd mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, 1 g
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Garnering: russin
Pensling: 1 ägg

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll lite degspad över jästen och rör om så att den löser sig. Häll sen på resten av mjölken. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen till den blir blank och smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek.

Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar (eller annan form som du finner estetisk/humoristisk/julig). Lägg på plåt och garnera med russin. Låt jäsa 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter. Låt dem svalna på galler.