måndag 24 november 2008

Världens bästa pepparkakor

December och första advent närmar sig med stormsteg. Sofia vill baka pepparkakor. Det känns som att det börjar bli dax att dela med sig av detta fantastiska recept till omvärlden. Det kommer från min gamla Bonnier's kokbok som Pascal gjorde fina mönster i ryggen på. 

ca 150 st (det går fint att halvera receptet)

1,5 dl vatten
4 dl socker
300 g smör
1 dl sirap (har ännu inte kunnat utröna om ljus eller mörk är bäst. Men jag tror jag använde mörk oftast)
1 msk nejlikor
1 msk kanel
1 msk ingefära
ca 12 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

  • Blanda bikarbonatet med hälften av mjölet
  • Koka upp vatten och socker. Tillsätt sirap, smör, och alla kryddor utan att bränna dig. Ställ ut kastrullen i snön tills den svalnat. 
  • Rör ned mjölblandningen. Arbeta in resten av mjölet. 
  • Lägg degen i en bunke och strö över mjöl. Täck med duk och låt stå kallt  i 12 h. 
  • Nästa dag: Kavla degen TUNN! Måtta och floscha. Grädda ca 5 minuter (tills de ser bra ut), i 200-225 grader, på plåt med bakplåtspapper. Låt svalna på galler.
Om man kavlar de här pepparkakorna rejält tunna, så blir de spröda som chips och helt ljuvliga att knapra på. Man får dock passa sig så de inte bränns vid i ugnen. Det är en fråga om sekunders skillnad på perfektion och  ledsna pepparkaksgubbar som är svedda i kanten. 

2 kommentarer:

  1. hej!:) jag är redan mentalt på jullov vilket är mysigt men olämpligt när man snart har tenta! det har till och med snöat nu:)

    SvaraRadera
  2. By popular demand (evil Beth), I'm adding a translation to the above recipe.

    This recipe makes about 150 cookies (it's perfectly fine to do half a batch of the recipe)
    Metric instructions: 1 dl=100 ml

    Ingredients:
    1.5 dl water
    4 dl sugar
    300 g butter
    1 dl syrup (since sugar beet syrup doesn't exist in north america, I would use corn syrup or possibly cornsyrup mixed with a small amount of melasses, but be careful with that!)
    1 tbsp ground cloves
    1 tbsp ground cinnamon
    1 tbsp ground ginger
    ~ 12 dl wheat flour
    2 tsp sodium bicarbonate

    Mix the bicarbonate with half of the flour. Boil water and sugar, and add syrup, butter, and all the spices without burning yourself. Put the pot outside in the snow for a while until it cools down. Stir in the flourmix. Then add the rest of the flour, and work it until it's a smooth dough. Put the dough in a bowl, pour over some flour, cover with something and let rest in a cool place for 12 hours (N.B. if you reside in an exceptionally dry climate such as Egypt or Winnipeg, just covering with plastic won't do it - cover with something supertight, so the dough doesn't dry out, or you'll be tempted to use strong words while baking it out next day...).

    Next day: use a rolling pin, and flour as needed, and roll the dough THIN! This will be easier once it starts warming up a bit by you working on it. the dough should not stick to the table. Then use your favourite cookie cutters, and put cookies on parchment paper on a pan. Oven temp 200-225 degrees C, i.e. 400-437 F. Cook cookies in oven for about 5 minutes, but keep an eye on the cookies - it's a matter of seconds between too pale, perfect and burnt.

    If you don't have time/energy to bake out all the dough at one time, you can save it for a while. It's also very yummy to eat as is :)

    SvaraRadera