lördag 15 november 2008

Bästa Julkolan

Den här ljuvliga kolan har vi gjort hemma sen jag var liten. Eventuellt tycker ni som inte ser den genom ett nostalgiskt skimmer att det är en högst ordinär variant. Själv tycker jag det är himmelskt. Ursprung från min vördade farmoder, legenden säger att min farbror Sören hittade receptet i en veckotidning på 50-talet.

100 g smör
250 g strösocker
1 nypa salt
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl grädde
75 g ljus choklad
50 g mörk choklad
(2-3 dl hackade nötter)

Smält smöret i en kastrull. Häll i resten av ingredienserna förutom nötterna och koka upp under omrörning. Sen ska geggan koka (med hyfsad intensitet) i 25-35 minuter (eller ännu längre, man vet aldrig). Under tiden kan du smörja en ren långpanna med smör, hacka nötterna och lyssna på jullåtar.

Glöm för all del inte att röra runt tämligen ofta, annars bränner det fast i botten och en inte särskilt välbehaglig odör sprider sig i lägenheten med efterföljande brandlarmssiren. Sånt är varken bra för den kollektiva julstämningen eller trumhinnan. (kanhända talar jag efter egen erfarenhet. hursomhelst.)

När kolan kokat ett tag kan man börja göra kola-testet. Dvs, ta kolasmet i en liten sked och doppa den i ett glas med vatten med en isbit i. Sen kan man kolla om den är tillräckligt stel för ens egna preferenser. Om inte får den koka några minuter till tills du tycker den är klar.

Dra av kastrullen från plattan och rör ner nötterna. Häll (den extremt heta) smeten i långpannan och låt den stå tills den svalnat. Sen kan du klippa den gigantiska kolan i mindre bitar och vira in bitarna i folie eller papper.

Efter det är det bara att försöka hålla pappa från kolorna. Det kan vara svårt ibland

7 kommentarer:

  1. Vad för sorts nötter vill man ha? Mandel, hassel, annat? Macadamia för hawaii-känslor (kanske skulle bli skumt)

    SvaraRadera
  2. hasselnöt är nog bäst. kanske valnöt?

    SvaraRadera
  3. alltså, du kan strunta i nötter om du inte orkar hacka. jag har aldrig det.

    SvaraRadera
  4. hmm, provade igar. lat kok-sjuda i 30 minuter, och kultestet verkade ok. Men elandet stelnade aldrig ordentligt! Dock smakar det himmelskt. Lade platen i frysen imorse for att se om det skulle hjalpa.

    SvaraRadera
  5. hmm... alltså, det är ett avvägande. man får öva sig. kanske bättre att inte ha isvatten, då lurar man sig att den är klar fortare än vad den eg är. dessutom är det bra att ta kolaklumpen och klämma lite på den också.

    SvaraRadera
  6. Aha! Success. Jag skrapade ned hela geggan i en kastrull igen och kokade ytterligare en halvtimma. När den verkar klar så är kokbubblorna större och mer skummande än innan. Nu har jag klippt i bitar och rullat in dem i bakpappersbitar, och de är ytterst trevliga.

    SvaraRadera
  7. Okejokejokej.

    Instruktionerna har finslipats. Nu borde det fungera bättre.

    SvaraRadera