torsdag 3 juli 2008

Fransk paj

En annan mamma-favorit, bäst med surkörsbär, men annat gott med. Näst gång ska jag prova nektarin och körsbär.

Pajskal:
ca 125 g smör (=inte margarin)
3 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
vatten

Mixa ihop på lämpligt vis, kyl, peta ut i pajformen, nagga och förgrädda 10 minuter ca 200 grader (OBS, det går bra utan att förgrädda också, om man har bråttom. Faktum är att jag märker inte så stor skillnad, så strunta i att förgrädda, för all del...)

Fyllning:
Frukt eller bär
(surkörsbär bäst, nektariner el persika mums, har man jordgubbar får man grädda lite längre, för de är så vattniga. Björnbär/hallon också högst acceptabelt)
smet av 2-3 ägg (2 om stora, annars 3)
< 1 dl socker
1 dl vispgrädde
2 msk majsenamjöl
lite vaniljsocker

Lägg bären i skalet, vispa ihop resten och häll över, stoppa in i ugnen på 175 grader, 30-40 minuter (kolla efter 30 så den inte är för lös)

1 kommentar:

  1. ett knep att få pajen mindre lös är cocos i fyllningen - gott också-....

    SvaraRadera