måndag 21 juli 2008

Sushi


Min stora passion!!! Fast jag går helst till restaurang, eftersom jag är lat, och inte ofta har alla coola ingredienser hemma. Men man kan göra vegetarisk sushi också. Jag föreslår att man söker lite på nätet efter bra sushifyllningar. Avokado är annars höjdare nummer 1. Receptet nedan räcker till 2 pers.

Ingredienser:
3.5 dl ris (tro det eller ej, men jag tycker basmatiris funkar allra bäst..!)
4 dl vatten
2.5 msk risvinäger
2.5 msk socker
0.5 tsk salt

Redskap:
Nori-papper (sjögräspapper alltså), spatel, skål med vatten, vass kniv, rullmatta, tålamod

Att göra:
Koka ris i vatten 1-2 minuter, sänk värmen, sjud 15-20 minuter. Tag av plattan, lägg en kökshandduk mellan lock och ris, och låt stå ca 10 minuter.
Blanda och värm vinäger, socker, salt, så att det löser sig. Blanda med riset. Använd ungefär 1.5 dl ris per rulle. Lägg nori-papper med den blanka sidan nedåt på rullningsmattan. Fördela ris med spatel men lämna ca 5 cm på toppen. Tryck till platt, och lägg sen på fyllning (t ex avokado). Rulla hårt och snyggt (bäst att nån som gjort det innan visar första gången, annars blir det sista gången man vill göra sushi...), och pensla lite vatten på den tomma delen av nori-pappret, innan rullen "stängs". Skär lagom stora Maki-portioner med vass kniv, och doppa kniven i vatten mellan varje skärning. Detsamma gäller när man fördelar ris med spatel - vattnet motverkar kladdighet som är big nono när man tillverkar sushi.

Kommentar: Vill man ha rå fisk som fyllning, så ska den frysas först i ett antal timmar (över natten är säkert bra), så att ev parasiter dör. Annars funkar söt omelett (Tamago), gurka, morot, rökt lax, räkor, osv osv jättebra. Glöm inte skaffa wasabi och inlagd ingefära innan uppätning. Det här är förresten en kul grej att göra tillsammans med kompisar.

2 kommentarer: