onsdag 2 juli 2008

Småfranska


T's mammas kännetecken. Ljuvliga nybakade. Kan varieras mkt.

Ingredienser:
1 jäst (eller 1 tesked torrjäst om man befinner sig i ojästvänliga länder i nordamerika, hööhöö)
5 dl vätska (50 g smör/margarin, kesella, mjölk, vatten, överblivet äggostspad)
1 tsk salt
ca 2 msk socker/sirap/honung
1 ägg (ej nödvändigt)
8 dl mjöl (mängd varierar)

Gör så här:
Lös upp jäst i 37-gradigt degspad, tillsätt resten. Ev kan man lägga till lite solrosfröer, det är mumsigt.
Jäs minst en halvtimma, baka ut till bullar, jäs ytterligare tid, tills bullarna jäst till trevlig storlek på plåt, övertäckt med duk.
Baka 8-10 minuter i 225 grader

Om man vill kan man pensla med ett vispat ägg, och sesamfrö eller vallmofrö innan utbakning (originalutförande)

2 kommentarer:

  1. ojästvänliga - underbar stavning. denna sida mkt smickrande för neutronstjärnemamm...men världens bästa sushi gör du Theresa....HAJ HAJ1, va karimas...

    SvaraRadera
  2. om man gör neutronstjärnebrödet bara på rågsikt så blir det perfekt kavring. Men vi måste ha recept på armenoiskt sött vetebröd med ngn honungsgoja som fyllning. snart mailar jag armeniska ambassaden...

    SvaraRadera