torsdag 3 juli 2008

Sandras tonfiskäggsflosch

Bra och mycket oväntad partyrätt introducerad av Sandra. Kan halveras om man vill ha snabb middag för 2. eller dubbleras om man har massor med folk omkring. Tydligen en favorit hos barn.

Ingredienser:
6 ägg (koka och skiva)
2 burkar tonfisk (i vatten)
1 knippa dill (el frystorkad)
3 dl kaffegrädde
8 skivor vitt bröd i tärningar
salt
peppar

Att göra:
Smörj en form, lägg i skivade ägg. Gör en stuvning på smör och mjöl, grädde, dill och tonfisk, lite salt och peppar, genom att smälta lite smör, hälla över lite redningsmjöl, tillsätta grädden, och koka upp. Om den är för lös: mer mjöl, för tjock: mer grädde. Salta och peppra.
Bred stuvningen över äggen.
Häll 4 msk smält smör över brödet och låt dra en stund, strö tärningarna över stuvningen.
Ugn 225 grader, 10-15 minuter.

Edit: Messerschmitt moi lade till salt och peppar för annars smakar det inget. /Sofia

2 kommentarer:

  1. Väldigt ovidkommande kommentar det här.

    Första gången vi skulle laga detta recept hade vi lite problem när vi insåg att ingen av oss kunde koka ägg.

    Följde gjorde ett komplicerat förlopp när vi letade i kokböcker efter metoder, kokade, skalade, insåg att äggen var flytande i mitten, kokade upp vatten på nytt, pocherade de halvkokta äggen tills de var mer fasta.

    Det tog ungefär 1 timme att koka äggen. Jag minns det fortfarande livligt.

    SvaraRadera
  2. Hahaha!!!! det hade jag ju glömt... Men nu minns jag mycket väl. bra för ödmjukheten, den upplevelsen.
    For the record,
    Att koka ägg:

    Fyll en kastrull med vatten. Koka upp.
    Lägg i önskat antal ägg (med sked, så de inte spricker sönder), och koka lätt i 8 minuter. 9 funkar också, men inte mer (då blir gulan grön). 7 om det är påsk och man gillar flytande gula. Ännnu färre om man är underlig och gillar flytande vita (yuck). Om spisen beter sig knäppt och det slutar koka, lycka till...

    SvaraRadera