onsdag 16 juli 2008

Neutronstjärnebröd

Även kallad kavring. Ett tag gjorde mamma ofta detta bröd, och är man liten gillar man det inte alltid supermycket. Men när man blir äldre gillar man det skarpt. Namnet neutronstjärnebröd är myntat av mina bröder och antyder att brödet är relativt kompakt. Typ pumpernickel. Jag utvecklade det ursprungliga receptet lite grann mha sida på nätet, och följande resultat är suveränt!

5 dl fil
1 dl mörk brödsirap
0.5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
3.5 dl vetemjöl
1.5 dl grahamsmjöl
1 dl grovt rågmjöl
1 tsk malda brödkryddor

0.5 dl solrosfröer
0.5 dl linfröer
0.5 dl russin
0.5 dl hasselnötter

Mixa alla våtvaror, rör ihop, blanda i torrvarorna, en i taget. Häll smeten i en smord och ströbröad avlång brödform. Stoppa in i ugnen direkt utan att jäsa (det är det som är trevligt med detta brödet, förutom resultatet förstås), grädda 1.5 h i 175 grader värme.

Bästa pålägget nånsin på detta bröd är brie eller camembert. Annan ost duger bra också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar